Ouders
Welkom op mijn website puur ik
Kinder- en jeugdtherapie is voor kinderen en jongeren van 4 t/m 24 jaar en óók voor hun ouders. De specifieke informatie over welke kinderen met welke vragen en problemen bij puur ik terecht kunnen, vind je bij "kindertherapie" en "jongerentherapie". Ouders en/of kinderen kunnen ook altijd contact opnemen om te overleggen of integratieve kindertherapie of jongerentherapie geschikt is (voor hun kind) of dat ouders meer bij gebaad zijn om oudercoaching te volgen of andere hulpverlening passender is. Als je kind in begeleiding komt, dan is er in de oudergesprekken ook coaching. Je krijgt dan praktische tips om je kind beter te begrijpen en te helpen of om elkaar als ouders te ondersteunen in de opvoeding van je kind(eren).
Oudercoaching geeft ouders inzicht in het ontwikkelingsproces van hun kind en het proces dat hun kind doormaakt in de therapie. Tevens worden ouders zelf gecoacht doordat zij als externe hulpbronnen nodig zijn in het proces van hun kind. Zij krijgen concrete adviezen in hoe ze hun kind thuis kunnen ondersteunen, zodat het effect van de therapie positief beïnvloed wordt. Ook wordt de onderlinge communicatie binnen het gezin daardoor verbeterd.
In overleg met de jongere betrek ik bij voorkeur ook de ouders, tenzij anders wenselijk is. Als er met één gezinslid iets aan de hand is, heeft dit ook invloed op de rest van het gezin. Ieder lid van het gezin maakt namelijk deel uit van een gezinssysteem. Door samen te kijken naar waar hulp nodig is, op welke manier hulp nodig is, kan er op een effectievere manier therapie geboden worden en dus sneller verandering plaatsvinden.
Soms groei je als partners een andere richting op en heb je een andere kijk op de opvoeding gekregen. Je merkt bijvoorbeeld dat je er niet meer voldoende voor je kind(eren) kunt zijn of je boos of verdrietig bent over hoe je partner de opvoeding doet. Door samen te onderzoeken hoe jullie de opvoeding zien en wat jullie wensen zijn hierin, kan coaching helpen om jullie weer één opvoedteam te laten worden, waarin jullie dezelfde doelen nastreven voor jullie kind(eren). Partnercommunicatie is hierin een belangrijk onderdeel.
Bij scheiding van de ouders spelen er vaak veel emoties. Zowel bij de ouders als bij het kind. Verstrikt in deze emoties kan er sprake zijn van een loyaliteitsconflict van jullie kind. Bij de therapie van kinderen onder de 16 jaar worden beide ouders betrokken aangezien ouders wettelijk beiden verantwoordelijk blijven voor hun minderjarig kind. In overleg vinden gesprekken met gescheiden ouders samen of apart plaats.
Uit: “Loving Each Other, The Challenge of Human Relationships” by Leo F. Buscaglia (1986)